El govern demana un confinament més sever de la Conca d’Òdena

La Generalitat porta a la justícia la sol·licitud d’endurir el confinament a Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena, una decisió que depèn del govern espanyol. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que Catalunya disposarà a partir de divendres de 50.000 tests de detecció ràpida de la Covid-19, comprats directament per la Generalitat, i de 200.000 més en dues tongades següents
La Generalitat demana endurir el confinament a la Conca d’Òdena i ampliar-lo durant 15 dies més per combatre el coronavirus.

Si ho aprova el govern espanyol, el confinament passarà de fase 1 a fase 2, la qual cosa significa passar d’un confinament perimetral, com fins ara, al fet que cap veí pugui sortir de casa, excepte aquells que treballen en serveis essencials.

El govern ha aprovat una resolució que aposta pel confinament total de la població de la Conca d’Òdena durant 15 dies. Aquesta resolució s’ha transmès a la justícia i al govern espanyol, que, en estat d’alarma, haurà de ser qui validi i autoritzi el confinament.

El titular d’Interior ha explicat que, després d’iniciar el confinament la nit del 12 al 13 de març, ara es passa a una segona fase on es vol restringir encara més les activitats en l’àmbit laboral.

Amb aquesta decisió, el govern assenyala que vol “protegir” els veïns dels quatre municipis afectats pel confinament, segons ha dit Buch: “Aquesta fase dos de confinament ja no és tant perquè no es propagui el virus fora del perímetre sinó per protegir tota la població de la Conca d’Òdena d’aquesta malaltia”.

Buch ha justificat la decisió d’endurir el confinament de la Conca d’Òdena per l’elevada mortalitat que el coronavirus està provocant a la zona.

La mortalitat de la Conca d’Òdena arriba als 61,1 morts per cada 100.000 habitants, davant la mitjana del 6,9 de Catalunya; el 7,4 al conjunt d’Espanya o el 41,6 de la regió italiana de la Llombardia.

Segons les dades de la Generalitat, a Catalunya hi ha 6,9 morts per cada 100.000 habitants. Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena estan confinades des del dijous 12 de març al vespre.

La zona d’Igualada és on hi ha el focus més important de coronavirus a Catalunya. Des de l’inici del brot, hi ha hagut 306 positius de coronavirus i 41 morts, segons les dades que va fer públiques Salut aquest dimarts. Dels casos confirmats com a positius, 140 són de professionals sanitaris.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ho ha resumit així: “Tothom a casa

La consellera Vergés anuncia que Catalunya disposarà en els propers dies de 250.000 proves ràpides de detecció de la Covid-19

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que Catalunya disposarà a partir de divendres de 50.000 tests de detecció ràpida de la Covid-19, comprats directament per la Generalitat, i de 200.000 més en dues tongades següents. En la primera fase, es prioritzaran pel personal sanitari per tal de poder aïllar-los del sistema en cas de contraure la malaltia; en la segona, per l’àmbit residencial, l’atenció primària i el personal essencial no sanitari, i finalment, una tercera fase per poder testar en l’àmbit comunitari

Durant la reunió informativa del president de la Generalitat amb els presidents del grups parlamentaris sobre l’acció del Govern per a fer front al coronavirusSARS-COV-2, la titular de Salut també ha afirmat que “som en un moment de compra extraordinària de material en un mercat global tensionat per la provisió”. En aquest sentit, Vergés ha afirmat que “des d’un primer moment vam tenir clar que calia aprofitar tot el que tenim i vam fer comandes per poder disposar del material que ja ha arribat i anirà arribant als pròxims dies” i ha afegit que “aviat també ens beneficiarem de la compra centralitzada europea”. “Ho estem fent tot perquè els professionals tinguin la protecció necessària i tothom tingui la màxima informació, malgrat la desconeixença que encara avui es té del virus”, ha assenyalat Vergés.

La consellera també ha alertat que venen unes setmanes complicades arran de la pandèmia. “La tensió als hospitals serà gran. Venen tres o quatre setmanes d’alt risc, de tensió i de pressió psicològica pels professionals” ha dit Vergés que ha subratllat que “en un mes hem adaptat i reforçat el sistema sanitari per atendre l’impacte d’aquesta malaltia, a més d’intensificar la informació a tots els nivells i àmbits”. En aquest sentit, la consellera ha explicat que “avui dupliquem els llits a les UCIs, el 75% dels quals estan ocupats per pacients amb coronavirus”. Alhora ha insistit que aquesta malaltia no afecta només a la gent gran i ha indicat que “ara mateix entre un 15 i un 20 % de les persones que hi ha les unitats de cures intensives tenen entre 20 i 50 anys”.

La consellera també ha destacat que en aquesta crisi no s’ha renunciat a cap ajuda, ni a cap espai, com ho demostra l’acord amb el sector privat: “funcionem com un sistema de salut únic” i ha qualificat d’”essencial” que les UCIs dels hospitals públics i privats de Catalunya “funcionin assistencialment com una única UCI al país, sota una mateixa coordinació”.

En la seva compareixença també ha explicat que encara no se sap exactament quan baixarà la corba de la pandèmia, però ja fa dies que s’està treballant “en diferents escenaris per anticipar-nos i aconseguir que s’hi arribi el més aviat possible”. Tot i això, ha afegit que després del pic epidèmic, hi continuarà havent setmanes complicades i ha tornat a demanar el confinament total, excepte del personal de serveis esencials. També ha reclamat mesures econòmiques i seguretat jurídica perquè “les persones puguin estar tranquil•les i fer el confinament a casa”.

Finalment, la consellera ha recalcat que les residències de persones grans i de persones amb trastorns mentals són una prioritat i que juntament amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, s’està estudiant quines residències poden tractar els afectats en el mateix centre i en quins casos s’ha de fer d’una altra manera.

Roda de Premsa

Roda de Premsa dels Consellers Miquel Buch i Alba Vergés (clicka a la imatge)

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

@Radio la voz cerdanyola 2017